Toți românii trebuie să știe, este informația momentului despre fructele și legumele din România: cum se cultivă, de fapt

de: Alexandru Puiu
26 06. 2023

Tot mai multe țări fac un efort financiar teribil pentru a îmbrățișa agricultura ecologică, bio, mai prietenoasă cu mediul și mai sănătoasă pentru oameni. Din păcate, culturile organice sunt departe de a fi o prioritate pentru agricultorii români.

În cazul în care nu eram deja la coada Uniunii Europene pe foarte multe fronturi, un nou studiu realizat de Oficiul European de Statistică (Eurostat) atrage atenția asupra unei alte realității îngrijorătoare legate de România. Aceasta din urmă vizează calitatea alimentației noastre, a legumelor și fructelor pe care le consumăm cu toții. Deși facem un efort să consumăm local, de la producători români, șansele ca această alimentație să fie mai problematică pentru sănătate decât importurile pare să fie surprinzător de mare.

Românii și cultura organică, în context european

Mai puțin de 5% din terenurile agricole din România sunt cultivate ecologic, se arată în cel mai recent raport Eurostat citat de Economedia.ro. La nivel european, se observă o creștere semnificativă a interesului pentru agricultură mai prietenoasă cu mediul și produse mai sănătoase, bio, organice.

Ca referință, de la 14,7 milioane de hectare în 2020 cultivate în mod ecologic în UE, s-a ajuns la 15,9 milioane de hectare în 2021, pentru un procent de aproximativ 9,9% din suprafața agricolă totală utilizată (UAA). În ceea ce privește creșterea procentului de culturi organice pe țară, între 2012 și 2021, în Portugalia a crescut cu 283%, în Croația cu 282%, iar în Franța, 169%.

Până și în România s-a dublat (+101%), dar valoarea din țara noastră continuă să fie una dintre cele mai mici din Europa, după cum se poate vedea și în tabelul de mai sus. În Ungaria a crescut cu 125%. Dacă te gândești să te muți în altă țară doar pentru legumele și fructele mai sănătoase, merită să ai în vedere că în Austria (26%), Estonia (23%) și Suedia (20%) sunt cele mai mari culturi organice. Sub 5 procente se întâlnesc în Malta, Bulgaria, Irlanda, Polonia, Țările de Jos și România. Cea mai mică valoare din Europa se înregăstrează în Malta – 0,6%.

Suprafața totală a agricolă a României este de 13,9 milioane de hectare și doar 580.000 de hectare sunt cultivate ecologic.